mūsų asmeninis blogas

Sušių balius

Šį savaitgalį buvo proga, tad vietoj įprastų kotletų, nusprendėm pagaminti kažką naujo…

Reikės:

apvalių ryžių (mes naudojom paprastus, apvalius – „Granum“ firmos)
ryžių acto
cukraus
druskos
nori lapų
krienų (wasabi arba paprastų)
sojų padažo
marinuotų imbierų

Įdarui: lašišos, krabų lazdelių, agurko, avokado, sezamo sėklų, sūrio „Philadelphia“ ir kt.

Orientaciniai santykiai:

3 stiklinėms ryžių reikėtų apie trečdalio stiklinės acto, 3 šaukštelių cukraus, 1 šaukštelio druskos.

2 stiklinėms ryžių reikės ~3 nori lapų. Mums 3 stiklinėms ryžių užteko 6 lapų, nes dalis suši buvo nigiri

Gamyba:

Pirmiausiai reikia pasiruošti ryžius. Tai reikalauja šiek tiek laiko, tačiau japonai sako: ryžiai –  sušių širdis, todėl verta pasistengti…

Pirmas darbas – ryžių plovimas: į didesnį dubenį supilti reikiamą kiekį ryžių. Užpilti šaltu vandeniu, skalauti. Kai vanduo pasidaro balzganas, vandenį reikia nupilti, įpilti švaraus vandens – skalauti. Kai vanduo pabąla – procedūrą kartojame – ir taip, kol vanduo praktiškai nebebąla (mažiausiai 4-5 kartus).

Tuomet ryžius supilame į koštuvą, dar kartą perplauname vandeniu ir leidžiame nuvarvėti (~15-30 min.)

Nuvarvėjusius ryžius pilame į puodą, užpilame vandeniu (priklausomai nuo ryžių kiekio; santykis turėtų būti maždaug toks: 1 st.ryžių=1,5 st. vandens (didesniam kiekiui ryžių vandens pilama šiek tiek mažiau – kad apsemtų + per 2 pirštus).

Vandeniui užvirus, ryžius pamaišyti, uždengti (patogiau, jeigu dangtis – stiklinis) ir ant mažos kaitros virti, kol vanduo susigers (jeigu dangtis nestiklinis – galima labai trumpam ir labai mažai praverti pasižiūrėti). Tuomet kaitrą išjungti ir laikyti uždengtą (atidarinėti negalima!) apie 10-15 min.

Tuomet ryžius išmaišyti, pravėsinti.

Kol ryžiai vėsta, į prikaistuvį (emaliuotą arba nerūdijančio plieno, nes rūgštis gali išgraužti) įpilti actą, įberti druskos ir cukraus. Pakaitinti (tačiau neužvirinti!), kol ištirps druska ir cukrus.

Į pravėsusius ryžius supilti acto tirpalą ir gerai išmaišyti. Palaukti, kol ryžiai atvės iki kambario temperatūros.

Kad būtų lengviau dirbti su ryžiais, rankas sudrėkinti šaltame vandenyje (geriausia šalia pasidėti dubenį su vandeniu).

Suktinukai (Sushi-maki)

Geriausia suši sukimui naudoti bambukinį kilimėlį, jų būna pirkti parduotuvėse. Ant jo dėti nori lapą. Ant lapo drėgna ranka patiesti sluoksnį ryžių, paliekant vieną kraštą neuždengtą (~2-3 cm).

Ant ryžių maždaug per vidurį sudėti įdarą (krabų lazdeles/lašišą/avokado/agurko/morkos juosteles,…), susukti į ritinėlį (sukti link neuždengto ryžiais krašto), suformuoti norimą formą (apvalų, kvadratinį, trikampį, …).

Labai aštrų peilį sušlapinti, ir supjaustyti sušius norimo storio gabalėliais (svarbiausia – peilio nereikia stipriai spausti!).

Išvirkštiniai/Inside Out (Uramaki)

Nori lapą perpjauti/perkirpti per pusę. Ant jo pilnai užkloti ryžių sluoksnį. Atsargiai apversti – ryžiais žemyn.

Ant nori lapo sudėti įdarą (reikia dėti šiek tiek mažiau nei sushi-maki): “Philadelphia” sūrio, krabų lazdelę, agurko ir pan., susukti į ritinėlį, suformuoti norimą formą (apvalų, kvadratinį, trikampį, …), apvolioti kepintose sezamo (ar kitose) sėklose.

Labai aštrų peilį sudrėkinti, ir supjaustyti sušius norimo storio gabalėliais (svarbiausia – peilio nereikia stipriai spausti!).

Suši kąsneliai (Nigiri)

Tai, visai nesudėtingi sušiai. Nedidelį ryžių gabalėlį susukti į rutuliuką, ant jo užtepti wasabi krienų, ant krienų uždėti nedidelį lašišos gabalėlį, stipriai prispausti prie ryžių, suformuoti nedidelį gražų kąsnelį.

Valgyti su sojos padažu, wasabi ir marinuotais imbierais. Skanaus!

Įvertinimas: nors prie išvirkštinių sušių darbo tikrai daugiau, tačiau skonis daugelį pakerėjo.

Comments on: "Sušių balius" (8)

  1. atrodo puikiai, net neabejoju, kad buvo labai skanu! :p

  2. Kokie gražuoliai, net seilė nutįso…šauniai čia pasidarbavai.

  3. sandra said:

    labai žavios nuotraukos!🙂
    tik norėjau paklausti, kiek maždaug reikia acto, druskos ir cukraus?

    • sandra said:

      atleiskit, apsižioplinau😀 jau radau ko ir kiek reikia🙂

  4. Jurga said:

    pabandžiau – liuks, niam – tiko visiems, net ir tiems kuriems mažai kas tinka :)))

  5. na isejo tiesiog super! Aciu!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: