mūsų asmeninis blogas

Čelsio bandelės

Šis įrašas – Puntukas į „Almos litteros“ vertėjų ir redaktorių daržą.

Įraše apie duoną buvo pasidžiaugta Daniel Stevens knyga „Naminė duona“.

O štai čia siūlome susipažinti su vienu šios knygos receptu (kuriame priversta nesąmonių…)

(foto: bandelės su juodaisias serbentais)


(foto: bandelės su razinomis)

Adaptuotas receptas:

Reikės:

550 g pirmos rūšies kvietinių miltų ir dar truputį apibarstyti

100-150 g smulkaus arba vanilinio cukraus

7 g sausų mielių

150 ml šilto pieno

225 g lydyto sviesto
(naudojom po pusę: sviesto ir kepinių margarino – tuo atveju nereikia druskos papildomai dėti – ir pigiau šiek tiek)

10 g druskos

1 vidutinio dydžio kiaušinio (geriau naminis)

Įdarui:

25 g lydyto sviesto

50 g smulkaus cukraus

200 g juodųjų serbentų (šviežių ar džiovintų) arba mažas pakelis razinų
(arba ~300 ml serbentų uogienės)

Aptepui:

50 ml pieno

50 g smulkaus cukraus

Gamyba:

Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir mieles, supilkite pieną, sudėkite sviestą, įmuškite kiaušinį ir minkykite tešlą, kol taps vienalytė ir minkšta. Tešlą dėkite šiltai ir palikite maždaug valandai, kol pakils dvigubai.

Sviestu patepkite kvadratinę 30×30 cm kepimo skardą (mūsų buvo pailga  – maždaug 30×20 cm) ir pabarstykite ją trupučiu cukraus (skirtu įdarui). Perteklių išberkite.

Išverskite tešlą ant miltuoto paviršiaus, apibarstykite miltais ir iškočiokite maždaug 60×40 cm dydžio stačiakampį. Patepkite tešlą lydytu sviestu, palikdami neteptą 2 cm ilgio kraštelį viršutiniame ilgojo šono gale. Visą tešlą, išskyrus kraštelį, tolygiai apibarstykite cukrumi ir serbentais (arba mirkytomis razinomis).

Įspauskite serbentus (arba razinas) į tešlą ir suvyniokite ilgą dešrą. Viršutinį kraštelį patepkite vandeniu ir užspauskte, kad priliptų. Supjaustykite vyniotinį į 9 lygius gabalus (jeigu kepimo forma kvadratinė. Mes pjaustėm į 12). Kiekvieną stačią gabalą delnu paspauskite, kad būtų ~ 3 cm storio. Sudėkite bandeles į skardą eilėmis po tris – jos turėtų vos liestis.

Palikite bandeles pusvalandžiui, kol dar kartą pakils – pasidarys maždaug dukart didesnės.

Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių.  Apibarstytas trupučiu cukraus kepkite ~ 20 min. – kol gražiai paruduos.

Aptepui pakaitinkite pieną ir cukrų keptuvėje, kol šis ištirps ir mišiniu patepkite kątik iš orkaitės ištrauktas bandeles. Geriausia patiekti šiltas.

Skanaus!

Originalus receptas (anglų k.):

Chelsea buns

According to Mrs Becton, Chelsea buns are sweet rolls made with dried fruit… similar to hot cross buns but without the cross. However, these are Chelsea buns as we know them — sticky, curranty, swirly and square.

Makes 9

550g strong white bread flour, /// For the filling

plus extra for dusting /// 25g butter, melted

50g caster sugar, or vanilla sugar 100g caster sugar

5g powdered dried yeast /// 200g currants

10g salt

150m1 warm milk /// For the glaze

225g butter, melted /// 50ml milk

1 medium free-range egg /// 50g caster sugar

In a bowl, combine the flour, sugar, yeast and salt, then add the milk, butter and egg and mix to a sticky dough. Turn out on to a floured surface and knead until smooth and silky Return to the cleaned bowl, cover and leave to rise for about an hour until doubled in size.

Brush the base and sides of a deep 30cm square baking tin with a little of the melted butter and coat with a little of the sugar (for the filling), shaking out the excess.

Tip the dough out on to a floured surface, dust with flour and roll out to a rectangle, about 60 x 40cm. Brush the melted butter all over the dough to the edges, leaving a 2cm margin free across the top (long) edge. Sprinkle with the sugar and scatter the currants evenly on top, right to the edges, but leaving the top margin clear.

Press the currants into the dough, then starting from the edge closest to you, roll up the dough to enclose the filling and form a long sausage. Moisten the margin at the top with water and press to seal. Cut the roll into 9 equal pieces. Turn each piece on its end and press with your hand to flatten slightly, until no more than 3cm high. Arrange in rows of three in the baking tin — they should just touch each other.

Preheat the oven to 200°C/Gas Mark 6. Leave the buns to prove for about half an hour until doubled in size again. Sprinkle a little of the sugar for the glaze over them and bake for about 20 minutes until golden brown.

Warm the milk and remaining sugar together in a pan until dissolved, then brush over the buns to glaze when you take them out of the oven. Best served warm.

Lietuvių šedevras:

1. …tačiau mūsiškės bus tokios, kokios yra įprastos mums – keturkampės, susuktos, lipnios …

2. pažodinis vertimas būtų „laisvai laikomų vištų kiaušinis“ – taigi, manau, naminis ir ekologiškas skiriasi…

3. 30-ies centimetrų gylio kepimo forma??? Gal tada jau puodas?
O orginaliame recepte: … gilią, kvadratinę 30 cm ilgio…

4. Keptuvėje? Žodis pan verčiamas ir kaip prikaistuvis…

5. Ir dar: atkreipkite dėmesį į pavadinimus (angliškai – Čelsio bandelės, o lietuviškai – jau bandelės su razinomis, nors razinų sudedamosiose dalyse nėra…).

Kolkas tiek. Sėkmės!

Comments on: "Čelsio bandelės" (2)

  1. Jeigu ir kiti receptai taip išversti, tai nemenkas Puntukas į vertėjo daržą…

    • Laba diena,

      iš tikrųjų, tai kiti receptai geriau.
      Aišku, kai paskaitai originalų tekstą, pagalvoji, kad galbūt išverstum kitaip, šiek tiek tiksliau…
      Tačiau, iš tikrųjų, visų receptų nelyginau.

      Taip pat, reikia pabrėžti, kad šią knygą vertė iš viso 3 vertėjos (pradžią 2 vertėjos), ir maždaug nuo pusės (~receptus) – ši vertėja🙂

      Geros dienos!

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: