mūsų asmeninis blogas

„Cezario“ salotos

Cezario salotos – specifinis patiekalas, kurio paragavę kažkur daugelis nori pasigaminti namuose.

Deja, atrinkti  skonį nėra taip lengva, nes Cezario salotos, kaip ir daugelis itališkos kilmės receptų, turi daug variacijų, o ir šefų išradingumui ribų nėra…🙂

Nemažai laiko buvo sugaišta aiškinantis, ką ir kaip gaminti, teko daug skaityti Cezario salotų fanų tinklaraščių, todėl bijau šį savo kūrinį vadinti Cezario salotomis… Todėl pavadinkime „Cezario“ (kabutėse) salotomis🙂

Produktai:

0,5 gūžės Iceberg salotų
2 saujų džiūvėselių (crouton)
1 kiaušinio trynio
1 šaukšto citrinų sulčių (arba obuolių acto)
~100 ml alyvuogių aliejaus (geriausia ypač tyras)
~100 g tarkuoto parmezano (Džiugo) sūrio
2 šaukštų žuvies padažo (originaliame recepte – ančiuvių file 2-3 vnt.)
1 skiltelė česnako
vorčesterio padažo
prieskonių

Gamyba:

Pirmiausiai reikėtų pasiruošti džiūvėsėlius (jeigu neturite pasiruošę iš anksto): batoną arba baltą duoną (pvz. ciabatta) supjaustyti kubeliais, apšlakstyti trupučiu alyvuogių aliejaus ir apibarstyti mėgiamomis prieskoninėmis žolelėmis (pvz. bazilikais, raudonėliais, čiobreliais) ir pašauti į nelabai karštą orkaitę keliolikai minučių. Pakepinti, kol išdžius ir apskrus.

Tuomet puolam gaminti padažo… Į blenderiavimo indą sudėti česnako siltelę, citrinų sultis, žuvies padažą, kiaušinio trynį, druskos, pipirų, įpilti šlakelį vorčesterio padažo ir viską sutrinti. Po truputį (lašais, plona srovele) pilti aliejų ir toliau stipriai trinti…

Jeigu labai baiminatės žalio kiaušinio, galima kiaušinį porą minučių pavirti. Nežinau, ar kiaušinio vidus spėja pasiekti 85C (kad žūtų negerumai), bet taip rekomenduojama🙂 O mes suvartojom ir tik švariai nuplauto kiaušinio trynį…

Jeigu padažas gaunasi labai tirštas, galima įpilti truputį vandens. Į gautą padažą sudėti tarkuotą sūrį ir išmaišyti.

Į didesnį dubenį susmulkinti (pjaustyti ar plėšyti – Jūsų pasirinkimas) salotas. Sudėti džiūvėsius, užpilti padažo ir gerai išmaišyti.

Patiekiant galima apšlakstyti likusiu padažu ir sūrio drožlėmis (arba, jeigu liko, tarkuotu sūriu).

Skanaus!

Comments on: "„Cezario“ salotos" (5)

  1. Cezario salotos ne itališkos, o meksikietiškos kilmės. Jas pirmą kartą dar 1920 pagamino italų kilmės meksikietis Cesare Cardini Tichuanos mieste.
    Na, palačiau apie viską paaiškinti gali wikipedia😉
    http://en.wikipedia.org/wiki/Caesar_salad

  2. Laura said:

    “Geras Žurnalas” kaip tik visai neseniai apie Cezario salotas rašė. Nelabai meksikietis tas jų autorius – tikrų tikriausias italas vardu Cezaris, tik emigravęs į Meksiką. Ir pirmasis receptas – be ančiuvių. Ančiuvius pridėjo to Cezario brolis ir pavadino Aviatoriaus salotomis🙂
    Bet šiaip iš tikrųjų – vos pamatau užuominą apie Cezario salotas, akimirksniu užsimanau…

  3. Copy-paste sita recepta🙂

  4. Viskas gerai su šiuo receptu, o svarbiausiai jame yra padažas🙂 aš darau beveik taip pat, tik dažnai vietoje žuvies padažo dedu ančiuvius ir vietoj kiaušinio, kadangi manoji lb prieš žalius kiaušinius, pakeičiam švelniomis garstyčiomis😉

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: