mūsų asmeninis blogas

Ruginė duonelė

Jau seniai niežėjo nagus iškepti duoną.

Teko keletą kartų bandyti fokačią (focaccia), bandeles, tačiau tikros duonos – ne…

Ir štai mėnesio pradžioje į rankas įkrito Daniel Stevens knyga Naminė duona.

Joje labai išsamiai aprašytas duonos ruošimo procesas.

Taigi pirmosios duonos receptas…

Reikės:

500 g rupių ruginių miltų
~300 ml šilto (20-30C) skysčio (naudojau pieną, bet galima naudoti ir vandenį)
5 g sausų mielių
samtelio raugo (kaip gaminti raugą)
šaukšto riebalų (naudojau lydytą sviestą)
žiupsnio druskos
ir žiupsnelio cukraus

Gamyba:

Didesniame dubenyje sumaišyti miltus, mieles, druską (sausas mieles galima maišyti su druska, tačiau naudojant šviežias, reiketų atskirai įmaišyti), cukrų ir skystį. Turi gautis sausoka tešla. Įmaišyti raugą, riebalus ir gerai gerai minkyti.

Man kažkodėl gavosi žiauriai lipni tešla, todėl visus minkymo judesius reikėjo daryti labai greitai, o rankas ir stalą pastoviai šlakstyti vandeniu. Kitąkart reikės bandyti dėti daugiau miltų, nes kadangi tai – pirmas kepamas kepalas, bijojau, kad gali gautis labai kieta duona.

Po maždaug 10 minučių minkymo, tešlos rutulį dėti į gausiai miltais (naudojau pigesnius – kvietinius) apibarstytą dubenį, uždengti maišeliu ir pastatyti šiltai.

Tešla turi padidėti dvigubai (arba daugiau). Dar kartą perminkyti, vėl pakildinti. Galima taip pakildinti 2-3 kartus.

Tuomet dar kartą perminkyti tešlą, suformuoti kepaliuką. Pakildinti kepaliuką.

Namuose jokio spec. kildinimo krepšio neturiu, todėl teko paimprovizuoti – į stiklinę kepimo formą įtiesiau plėvelę, apibarsčiau miltais, įdėjau kepaliuką, pridengiau plėvele.

Kol kepaliukas kyla,  reikia užkaisti virdulį su vandeniu – karšto vandens reikės šaunant duonelę.

Į orkaitę vidurinėje dalyje įstatyti kepimo formą arba akmenį (kaip aš), o ant dugno kokią seną skardą ar troškinimo indą. Didžiausiu galingumu užkaisti orkaitę. Per 10-20 minučių orkaitė turėtų įkaisti iki maksimalios temperatūros (virš 220C).

Dabar viską reikėtų susiruošti, nes procesas vyks labai greitai.

Jeigu kepate skardoje, pakilęs kepaliukas dedamas į įkaitusią skardą. Jeigu ant akmens, dedamas ant gausiai miltais pabarstytos ližės (aš naudoju paprastą faneros lentelę iš Senukų už kelis litus).

Galima dar šiek tiek paformuoti, įpjauti įstrižai, apibarstyti kmynais, sėklomis arba miltais.

Labai svarbu čia susisukti kuo greičiau, kad orkaitė nespėtų išvėsti:
Duona pašaunamą į orkaitę, į indą įpilti karšto vandens (saugokit veidą – garas!) ir uždaryti dureles.

Dabar bent 5 minutes negalima darinėti durelių. Kepaliukas paskutinį kartą pakyla ir užsideda plutelė.

Tuomet sumažinti temperatūrą iki 160-180C ir kepti. Šis kepaliukas iškepė per ~30 minučių.

Iškepusios duonos viduje turi būti 90-98C (remiantis skirtingais šaltiniais). Pas mane termometras rodė ~96.

Tam tikslui vis dėlto geriau turėti skaitmeninį – ir greičiau rezultatas parodomas, ir tikslesni duomenys.

Atvėsinti ant grotelių (ar kažko panašaus). Dar karštą galima aptepti sviestu – žmonės sako, kad būna skanesnė plutelė.

Skanaus!

P. S. Kas keisčiausia, nei sutrūko, nei ką… :) tik kad išimant iš kildinimo indo, šiek tiek prilipo tešlos, tai gavosi toks pasišiaušęs kepaliukas🙂

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: