mūsų asmeninis blogas

Sveiki, skaitytojai,

kaip ir buvo žadėta, prabėgus mokslinei psichozei, daugiau laiko galima skirti tinklaraščiui.

Atidirbti giros receptui prireikė beveik visos praeitos vasaros🙂

Užtat šiemet sekasi kur kas geriau…

Reikės (viskas paskaičiuota 5 litrams giros):

Nuo pusės iki vieno kepaliuko juodos duonos (galima ir mažiau, jeigu kepalas didelis)
(geriausia rinktis kuo geresnę (be visokių tirštiklių, stabilizatorių ir dažiklių), tačiau norint sutaupyti, galima pirkti dviejų rūšių duoną – pigesnę ir brangesnę. Tuomet sumaišyti kiekvienos pusiau)
1,5 stiklinės cukraus
1 didelio šaukšto duonos raugo (receptas įrašo apačioje)
saujelės razinų ir (arba) džiovintų obuolių

Gamyba:

Duoną suraikome riekelėmis (jeigu neraikyta) ir šiek tiek pasmulkiname (maždaug 5×5 cm gabalėliais). Iždžioviname (galima ir orkaitėje su pravertomis durelėmis). Tuomet orkaitėje šiek tiek paskrudiname (duona turi patamsėti).

Užverdame pilną puodą vandens (~5 litrus). Sudedame duoną ir paliekame pernakt (arba per dieną, jeigu ryte).

Kai duona būna jau išmirkusi, perkošti vandenį (naudojam keliais sluoksniais perlenktą marlę), duoną nuspausti. Jeigu dideli skysčio nuostoliai (nenusunkta arba prastai nusunkta duona), įpilti vandens.

Sudėti raugą, stiklinę cukraus, išmaišyti.

Uždengti rankšluosčiu ir palikti pernakt (arba per dieną) šiltai. Jeigu pakankamai šilta, turi po kelių valandų jau pradėti putoti. Jeigu per naktį (dieną) nerūgsta (t.y. neatsiranda putų) – per šalta arba raugas prastas.

Kai surūgsta, ragaujam… Greičiausiai reikės dar cukraus – pilam 1/3 ar 1/2 stiklinės ir ragaujam – dar šiek tiek saldumo suvalgys rūgimas…

Dabar yra du variantai: su burbuliukais arba be burbuliukų gira…

Jeigu norit su burbuliukais, supilstyti girą į plastikinius (geriau) butelius, įmesti po kelias razinas ir (arba) obuoliukus. užsukti ir padėti į šaldytuvą. Svarbiausia čia nepripilti pilno. Geriausia netgi šiek tiek butelį suspausti prieš užsukant, kad turėtų kur gazas plėstis, nes kitaip gali nutikti taip. Jeigu matot, kad pučiasi tara, švelniai nuleiskit orą.

Jeigu burbuliukų nenorit, tuomet viskas tas pats, tik kad galima pilti į ta patį puodą, arba į kokius ąsočius ir uždengti kažkokiu dangteliu (nebūtina labai sandariai) – kad neprisigertų kvapų.

Po 2-3 dienų (dažniausiai tuomet razinos jau iškyla į viršų) gira būna subrendusi ir galima gaivintis.

Skanaus!

Rugininis raugas:
Į 0,5 l stiklainį įdėti 3-4 šaukštus ruginių miltų ir įpilti šiek tiek šilto, virinto, vandens. Konsistencija turi gautis geros, tirštos grietinės. Uždengti drobele (tik ne dangteliu!) ir pastatyti šiltai. Jeigu per parą neatrodo, kad ten kažkas darosi (t.y.kyla, pučiasi), galima įdėti šaukštelį natūralaus medaus.
Pirmomis dienomis kvapelis nekoks būna… Kitą dieną dar įdėti miltų ir šiek tiek vandens. Taip reikia pažaisti kokias tris dienas (jeigu labai šilta) arba kas antrą dieną. Tik reikia žiūrėti, kad nesudžiūtų…
Tuomet po 3-5 dienų, kai kvapas šiek tiek pradeda taisytis, pusę (arba netgi šiek tiek daugiau) raugo ramia sąžine reikia išmesti į tualetą (arba šiukšlių dėžę). Įdedam dar 2-3 šaukštus miltų ir dar šiek tiek vandens.
Dabar raugas jau gyvybingesnis ir turi per dieną (maks. 2) išsipūsti, pasidaryti porėtas (per stiklainį matosi).
Vėl pusę paaukojam Dievam ir kartojam procedūrą. Dar karą surūgus raugui, jau kvapas malonus, galima naudoti – duonai ar girai.
Laikyti šaldytuve, kartą per savaitę įdedant apie šaukštą-du miltų ir šiek tiek vandens, parauginant kelias valandas šiltai ir vėl į šaldytuvą.
Tinkamai prižiūrimas raugas gali gyvuoti daug daug metų…

Comments on: "Duonos gira (be mielių)" (2)

  1. anonimas said:

    O cia tinka rupus ruginiai miltai?

Parašykite komentarą

Įveskite savo duomenis žemiau arba prisijunkite per socialinį tinklą:

WordPress.com Logo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo WordPress.com paskyra. Atsijungti / Keisti )

Twitter picture

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Twitter paskyra. Atsijungti / Keisti )

Facebook photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Facebook paskyra. Atsijungti / Keisti )

Google+ photo

Jūs komentuojate naudodamiesi savo Google+ paskyra. Atsijungti / Keisti )

Connecting to %s

%d bloggers like this: